Αφιέρωμα στο πάθος

Αφιέρωμα στο πάθος

Το λεγόμενο και «χάρισμα» είναι μία ικανότητα που μπορείς να αποκτήσεις,  που μπορείς να μάθεις.  Άνθρωποι πολύ δυνατοί στην επικοινωνία και με πειθώ,  έχουν το χάρισμα και δημιουργούν άμεσα σχέσεις αρμονικές, ειλικρινείς που κερδίζουν την εμπιστοσύνη και το θαυμασμό των γύρω.

Οι χαρισματικοί άνθρωποι διακρίνονται από  πάθος για τη ζωή.  Ένα μαγνητικό πεδίο  δημιουργείται γύρω τους, ακριβώς από την ύπαρξη αυτού του πάθους. Το πάθος «εκπέμπεται» προς όλες τις κατευθύνσεις,  όταν πιστεύεις σε κάτι ή όταν πραγματικά πιστεύεις στον ίδιο σου τον εαυτό. Είτε είναι  πάθος για την αγάπη, πάθος για τη ζωή, είτε πάθος για τη στιγμή που ζεις (για το τώρα), αυτό μπορεί να είναι γίνει πραγματικά μεθυστικό και λυτρωτικό .

Και το πάθος είναι κάτι στο οποίο μπορείς να εξασκηθείς. Για οτιδήποτε. Αρκεί  να χρησιμοποιήσεις έγχρωμες, δυνατές, περιγραφικές συναισθηματικές λέξεις, όταν διηγείσαι μια ιστορία.  Να είσαι παρών στη στιγμή, να μην επιτρέπεις  στην προσοχή σου να αποσπάται και να δημιουργείς ένα σημείο εστίασης που θα σου επιτρέψει να νιώθεις ενθουσιασμένος και παρών. Περιγράφοντας τα συναισθήματά σου με πλούσιες και όμορφες λέξεις τα ξαναζείς.  Μπορείς να εξασκήσεις το πάθος σου μέσα από ένα βιβλίο, διαβάζοντας απλές αλλά ενδιαφέρουσες ιστορίες ή παρατηρώντας άλλους που είναι παθιασμένοι με κάτι, μέχρι να υιοθετήσεις και να δημιουργήσεις, τη δικιά σου γλώσσα και το δικό σου ύφος που θα εκφράζουν  πάθος σου για ζωή.

Πως θα ξαναφέρεις το πάθος στη ζωή σου : Ένας απίστευτα εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος

Αυτό που ακολουθεί,  μπορεί να είναι πραγματικά διασκεδαστικό και θα σε εντυπωσιάσει.  Μπορείς να το κάνεις μόνος σου ή μόνη σου ή με κάποιον φίλο/η που διασκεδάζεις να βρίσκεστε μαζί και να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να πειραματιστεί και κατά συνέπεια ν’ απελευθερωθεί. Μετά από αυτή τη σύντομη άσκηση, θα διαπιστώσεις πως νιώθεις πιο άνετα και πιο ήρεμα με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Η άσκηση, προϋποθέτει την έξοδο από τη «ζώνη της άνεσης» για να μπορέσεις να βρεις πόσο πραγματικά παθιασμένος ή παθιασμένη μπορείς να είσαι. Το εφήρμοσα ως άσκηση για πρώτη φορά, πριν αρκετά χρόνια σε ένα εργαστήριο για ένα group στελεχών μιας επιχείρησης επηρεασμένης από την οικονομική ύφεση. Έκτοτε μέλη του group, μου λένε πως ακόμα και σήμερα όταν αναπολούν εκείνη τη μέρα,  έντονα συναισθήματα πάθους ανασύρονται και τους κατακλύζουν…

Υπενθυμίζω ότι το πάθος που αναφερόμαστε, δεν είναι (βασικά δεν περιορίζεται) στο σεξουαλικό πάθος. Είναι το πάθος για ζωή, το παρόν και το συνηθισμένο. Είναι το πάθος για την καθημερινότητα.  Ακόμα και την πιο βαρετή ή τετριμμένη διαδικασία, μπορείς να τη βιώσεις μέσα από μία διάθεση πάθους.

 

Βήμα 1

Διάλεξε μία ιστορία.  Θα μιλήσεις για κάτι το οποίο έκανες πρόσφατα και ήταν κάτι πραγματικά καθημερινό και συνηθισμένο αρκεί να είναι κάτι που σου αρέσει να ασχολείσαι.  Μπορεί να είναι μία φορά που πέτυχε το εξωτικό φαγητό που μαγείρεψες για τους φίλους στου.  Μπορεί να είναι μία φορά που κέρδισες εύκολα έναν πελάτη ή όταν διεκδίκησες μια καλύτερη τιμή σε ένα κατάστημα. Ή ακόμα μια φορά που στο γυμναστήριο κατάφερες οι ασκήσεις σου φαινόντουσαν παιχνίδι… Ή όταν έφτιαξες ένα πετυχημένο κέικ για το οποίο τα παιδιά σου σε ευχαρίστησαν.  Μπορεί να είναι ακόμα εκείνη η ιστορία της στιγμής που έμαθες το σκυλάκι σου να υπακούει τις εντολές σου και να κάθεται .

Βήμα 2

Διηγήσου την ιστορία χωρίς προετοιμασία. Επέτρεψε στον εαυτό σου να είναι αυθόρμητος έστω για  2 – 3 λεπτά. Πες την μ’ έναν πραγματικά συνηθισμένο τρόπο, σα να είσαι μόνος σου. Μπορείς να μιλήσεις ακόμα και σε μια καρέκλα, στο σκύλο σου ή ακόμα και στον καθρέφτη. Αν έχεις έναν φίλο/η, συνάδελφο, κάποιον άνθρωπο που μοιράζεστε τα ίδια ενδιαφέροντα, ίσως να θέλετε να κάνετε την άσκηση μαζί.  Άσε το ν’ ακούσει εκεί δίπλα σου την ιστορία που διηγείσαι και μετά αντιστρέφετε τους ρόλους.

Βήμα 3

Ξεκίνα από την αρχή της ιστορίας και πες τη ξανά αλλά αυτή τη φορά διηγήσου την με το μεγαλύτερο πάθος που θα μπορούσες να έχεις ποτέ μέσα σου. Επέτρεψε  στη φωνή σου, να δείξει πόσο πολύ ενθουσιασμένη νιώθεις που πέτυχες από το κέικ, που έμαθε ο σκύλος σου να κάθεται, που κατάφερες να σηκώσεις τα περισσότερα κιλά στο γυμναστήριο, που έβαλες αυτό το δύσκολο καλάθι, που κατάφερες αυτή την έκπτωση, τόσο πολύ… που ο ενθουσιασμός να απλώνεται σε όλο σου το κορμί.  Να φτάνει μέχρι τα κόκαλα σου, από το κεφάλι σου μέχρι τα άκρα των χεριών και των ποδιών σου. Χρησιμοποίησε λέξεις που περιγράφουν εικόνες, αισθήματα ,ήχους, μυρωδιές, ακόμα και  γεύσεις που συνοδεύουν εκείνο το αφήγημα.

Βήμα 4

Σωστά…θέλω  τώρα να ανεβάσεις λίγο την ένταση (όπως ακριβώς και στο ραδιόφωνο), να ανεβάσεις τη φωνή σου, να δυναμώσεις το πάθος σου. Γιατί , όταν είσαι παθιασμένος /η , ο ρυθμός της φωνή σου αυξάνεται και γίνεσαι πια πιο ζωντανός.

Βήμα 5

Χρησιμοποίησε χρωματιστές και έντονες λέξεις όπως :  καταπληκτικό, υπέροχο, έντονο, φανταστικό, απίστευτο, τρομερό… ότι σου έρχεται στο κεφάλι.  Εμπλούτισε το αφήγημα της εμπειρίας σου, με λέξεις που συμπεριλαμβάνουν το κοινό σου.  Το σκυλάκι σου ή ακόμα και η καρέκλα θα … ενθουσιαστούν! Εμπιστέψου με .

Βήμα 6

Παρατήρησε πως ανταποκρίνεται και αλλάζει το σώμα σου.  Ίσως έχεις ήδη αρχίσει να διαπιστώνεις ότι η καρδιά σου χτυπά πιο δυνατά,  ότι νιώθεις πιο ζωντανή, πιο ζωντανός, ότι νιώθεις πιο ξύπνια, πιο ξύπνιος. Αν μάλιστα πιέσεις λίγο τον εαυτό σου θα διαπιστώσεις ότι χρησιμοποιείς λέξεις και περιγραφές που δεν ήξερες ότι γνωρίζεις.

Βήμα 7

Τώρα, θέλω να επαναλάβεις ολόκληρη τη διαδικασία. Αυτή τη φορά θα διπλασιάσεις την ένταση.  Ίσως μάλιστα διαπιστώσεις, πως είσαι ένα πλάσμα πολύ πιο δημιουργικό και πολύ πιο ενδιαφέρον από τι μπορούσες ποτέ να φανταστείς.  Αυτό είναι το πάθος σου. Αυτός είσαι εσύ. Αυτή είσαι εσύ !

Πως σου φάνηκε ;

Δεν λέω ότι πρέπει να εκφράζεσαι με αυτό τον τρόπο ή αυτή την ένταση κάθε φορά που μιλάς σε κάποιον. Αυτό που σου πρότεινα είναι μια μόνο μέθοδος για να βρεις που βρίσκεται ο παθιασμένος σου εαυτός και έναν τρόπος για  να βλέπεις – όταν το έχεις ανάγκη – τη ζωή από αυτή τη θέση.  Να ξέρεις πως όταν βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση, οι άλλοι νιώθουν όμορφα να βρίσκονται δίπλα σου επειδή όλοι αναγνωρίζουν και έλκονται από το πάθος και τον ενθουσιασμό.

Τώρα δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις την άσκηση αλλά και να την επαναλάβεις όποτε θεωρείς ότι το χρειάζεσαι. Ίσως να την προωθήσεις και σε φίλους ή φίλες σου. Θα είναι διασκεδαστικό. Πίστεψέ με!